Warto przeczytać! Nieprawidłowości proszę zgłaszać: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
Co mówi prawo o temperaturze, jaka powinna być w sklepie?
 
Jeżeli chodzi o temperaturę w sklepie spożywczym, to może się ona różnić w zależności od tego, w jakim pomieszczeniu pracują ludzie. Jak wiadomo, w dzisiejszych czasach z łatwością można znaleźć zarówno małe sklepiki osiedlowe, które złożone są zaledwie z jednego pomieszczenia, jak i ogromne supermarkety i hipermarkety, na które składa się nie tylko jedno pomieszczenie, a wiele. A więc w pomieszczeniu, w którym wykonywana jest ciężka praca fizyczna (na przykład w magazynach) temperatura powietrza nie powinna spadać poniżej 14 stopni Celsjusza. Natomiast w pomieszczeniach, w których wykonywana jest lekka praca fizyczna oraz w pomieszczeniach biurowych, temperatura nie powinna być niższa niż 18 stopni Celsjusza. Można zatem uogólnić, że w sklepie spożywczym temperatura powinna wynosić, co najmniej, 18 stopni.
 
Co grozi za nieodpowiednią temperaturę w sklepie?
Oczywiście za złamanie zapisów grożą kary, które nałożone będą na sklep przez Państwową Inspekcję Pracy. Państwowa Inspekcja Pracy jest w stanie nałożyć mandaty za niezapewnienie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach sklepowych. Takie mandaty mogą być naprawdę wysokie i opiewać nawet na kilka tysięcy złotych. Jeżeli po upomnieniu nadal nic nie zmieni się w sklepie, to Państwowa Inspekcja Pracy może pozwać pracodawcę do sądu, a ten może nałożyć na sklep nawet do trzydziestu tysięcy złotych grzywny. Co więcej, jeśli podczas inspekcji będzie okazywało się, że pracownicy marzną w sklepie, Państwowa Inspekcja Pracy będzie mogła również wstrzymywać pracę aż do momentu, w którym pracodawca zapewni odpowiednie warunki pracy.
 
Dlaczego w sklepie powinna być odpowiednia temperatura?
W sklepie powinna być utrzymywana odpowiednia temperatura po to, aby pracujący tam ludzie pracowali w bezpiecznych warunkach, które nie będą zagrażały ich zdrowiu. To przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) ustalają, jaka temperatura powinna być ustawiona w miejscu pracy, aby każdy mógł się czuć komfortowo podczas wykonywania swoich obowiązków. Warto podkreślić, że odpowiednie warunki powinny być zapewnione w każdej pracy, nie tylko w sklepie spożywczym, ale w każdym budynku, w którym wykonywana jest praca na rzecz pracodawcy.